дистаційне завдання уням гр7 кухарі,

Тема:Поняття про харчові отруєння, їх  класифікація
Харчове отруєння відоме людині ще з давніх часів. Очевидно, як тільки люди почали пробувати різноманітну їжу, травна система стала уразливою для інтоксикацій. Відомо, зо візантійський імператор забороняв споживати кров'яну ковбасу, піклуючись про здоров'я своїх підданих. Авіценна, Гіппократ та Александр Македонський були налаштовані проти споживання сирої риби. На початку цивілізації визначення продукту, придатного для їжі, проводилось іноді ціною життя, а часом харчова інфекція уражала цілі сім'ї та поселення. Токсикологія як наука пройшла довгий та тяжкий шлях розвитку, сьогодні харчові отруєння досить добре вивчені, класифіковані і при сучасній діагностиці піддаються лікуванню.

Статистика харчових отруєнь

Згідно із даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість харчових отруєнь зростає щороку. Об'єднувати та постійно оновлювати загальні статистичні дані досить важко, оскільки лише деякі країни серйозно займаються підрахунками та систематизацією харчових токсикоінфекцій. За інформацією 5-річної давнини, більше 2 мільйонів людей у світі щороку помирають внаслідок харчових отруєнь. Із них більше 75% - діти до 14 років. Приблизна динаміка збільшення кількості захворювань становить 10-12% щорічно.
Якщо узагальнити дані із різних джерел, то отримаємо таку статистичну картину:
  • 90% усіх токсикоінфекцій відбуваються по вині самої людини.
  • Основним причинним фактором є гігієнічний (немиті руки, бруд).
  • 35-40% харчових отруєнь викликані норовірусом — відносно новим збудником захворювання.
  • 27-30% випадків токсикоінфекції пов'язані із сальмонельозом.
  • Перше місце серед продуктів, що можуть викликати харчове отруєння, займають молочні та м'ясні продукти (зокрема, м'ясо птиця та яовичина).
  • Друге місце займають риба та яйця (сальмонельоз).
  • Третє місце у списку провокуючих отруєння продуктів належить фруктам та крупнолистовим овочам.
  • 45% усіх харчових отруєнь неідентифіковані, тобто встановити їх причину не вдається.
  • Незалежні експерти стверджують, що наведені ВООЗ дані про кількість токсикоінфекцій занижуються у 2,5-3 рази.
  • Частіше всього (у 70%) від харчових отруєнь помирають діти у віці від народження до 5 років, переважно від зневоднення.
  • Тільки 20% постраждалих від харчового отруєння звертаються за медичною допомогою до лікарів.
  • У всьому світі від токсикоінфекцій гине у 1,2 рази більше людей, ніж від гострого інфаркту міокарда.
Очевидно, що статистика харчових отруєнь залишається важким питанням, що пов'язане із недостатнім моніторингом та фіксацією реальної картини захворювань у країнах Азії, Латинської Америки, Африки, тощо.

Класифікація харчових отруєнь

У багатьох країнах прийнята наступна узагальнена класифікація харчових отруєнь.
За походженням:
  • Мікробні харчові отруєння.
  • Немікробні харчові отруєння.
  • Харчові отруєння невиясненого походження.
Класифікація по походження:
  1. Мікробні харчові отруєння — токсикоінфекції, стафілококовий токсикоз і ботулізм, мікотоксикози, змішані токсикоінфекції.
  2. Немікробні харчові отруєння:
  • Отруйні продукти — гриби, деякі види риб, ікра та молоки.
  • Продукти, що стали токсичними під впливом різноманітних факторів — картопля (соланін), мигдаль, кісточки абрикос та вишні (амигдалін), сира свіжа квасоля (фазін).
  • Порушення технології обробки продуктів та утворення ними.

    Симптоми харчового отруєння

    Типові прояви харчового отруєння — раптовий біль у животі, нудота, що переходить у блювання, діарея. Таким чином організм намагається самостійно видалити патогенні речовини.
    Симптоми харчового отруєння, зазвичай, проходять протягом 2-3 днів без наслідків, найбільш небезпечною ознакою є зневоднення, особливо, у маленьких дітей, чия вага і так невелика. Зневоднення загрожує нирковою недостатністю та гіповолемічним шоком.
    Небезпечними симптомами токсикоінфекції є:
    • Безперервні блювання та діарея.
    • Різке підвищення температури до 39-40 градусів.
    • Падіння артеріального тиску.
    • Припинення сечовиведення або темна сеча.
    • Офтальмологічні розлади (подвоєння у очах, туман).
    • Діарея з кров'ю.
    • Підвищення виділення слини, піна із роту.
    • Порушення координації рухів, непритомність.
    • Параліч, судоми.
    • Асфіксія.
    Симптоми харчового отруєння — основна та, іноді, єдина інформація, що дозволяє своєчасно поставити діагноз та допомогти справитись з інтоксикацією. Особливо уважним до проявів захворювання потрібно бути у випадку, якщо постраждала дитина. Маленькі діти не здатні точно охарактеризувати свої відчуття, тому візуальні ознаки та фізіологічні прояви отруєння (блювання, діарея, їх частота інтенсивність) повинні бути під контролем дорослих. Динаміка зміни симптомів — це показник або одужання, або прямий вказівник необхідності медичної допомоги.
    Ознаки харчового отруєння проявляються раптово та гостро.
    До типових симптомів отруєння їжею належать блювання та діарея. Сиптоми захворювання напряму пов'язані із видом збудника:
    • Сальмонельоз проявляється частим блюванням, сильними болями у животі. Інкубаційний період становить від декількох годин до доби, тому ознаки харчового отруєння можуть розвиватись поступово. Для сальмонельозу характерна висока температура, іноді до 40 градусів. У калі може спостерігатись слиз та сліди крові.
    • Ботулізм проявляється сильним головним болем, слабкістю, розладами діяльності центральної нервової системи, спазмами гортані, паралічами.
    • Стафілокок проявляється частіше всього через 30-40 хвилин після споживання зараженої їжі. Блювання одразу стає практично безперервним, температура тіла підвищується різко. Характерними є слабкість, падіння артеріального тиску та відсутність діареї (зустрічається усього у 35-40% такої токсикоінфекції).
    • Ознаки харчового отруєння протеями характеризуються діареєю та коліками, часто підвищується температура тіла. Симптоми розвиваються швидко, проте, так само швидко і стихають (1-2 дні).
    Прояви харчової токсикоінфекції, харчового токсикозу є основою діагностичної інформації для лікаря, оскільки бактеріологічні дослідження не завжди дозволяють виявити істину причину — збудник. Це пояснюється специфікою бактеріологічного матеріалу — блювання або калу, адже у них, окрім шуканого мікроорганізму, міститься маса “рідних” для організму умовно-патогенних бактерій, серед яких і ховається провокатор отруєння.
    .

    Симптоми харчового отруєння

    Типові прояви харчового отруєння — раптовий біль у животі, нудота, що переходить у блювання, діарея. Таким чином організм намагається самостійно видалити патогенні речовини.
    Симптоми харчового отруєння, зазвичай, проходять протягом 2-3 днів без наслідків, найбільш небезпечною ознакою є зневоднення, особливо, у маленьких дітей, чия вага і так невелика. Зневоднення загрожує нирковою недостатністю та гіповолемічним шоком.
    Небезпечними симптомами токсикоінфекції є:
    • Безперервні блювання та діарея.
    • Різке підвищення температури до 39-40 градусів.
    • Падіння артеріального тиску.
    • Припинення сечовиведення або темна сеча.
    • Офтальмологічні розлади (подвоєння у очах, туман).
    • Діарея з кров'ю.
    • Підвищення виділення слини, піна із роту.
    • Порушення координації рухів, непритомність.
    • Параліч, судоми.
    • Асфіксія.
    Симптоми харчового отруєння — основна та, іноді, єдина інформація, що дозволяє своєчасно поставити діагноз та допомогти справитись з інтоксикацією. Особливо уважним до проявів захворювання потрібно бути у випадку, якщо постраждала дитина. Маленькі діти не здатні точно охарактеризувати свої відчуття, тому візуальні ознаки та фізіологічні прояви отруєння (блювання, діарея, їх частота інтенсивність) повинні бути під контролем дорослих. Динаміка зміни симптомів — це показник або одужання, або прямий вказівник необхідності медичної допомоги.
    Ознаки харчового отруєння проявляються раптово та гостро.
    До типових симптомів отруєння їжею належать блювання та діарея. Сиптоми захворювання напряму пов'язані із видом збудника:
    • Сальмонельоз проявляється частим блюванням, сильними болями у животі. Інкубаційний період становить від декількох годин до доби, тому ознаки харчового отруєння можуть розвиватись поступово. Для сальмонельозу характерна висока температура, іноді до 40 градусів. У калі може спостерігатись слиз та сліди крові.
    • Ботулізм проявляється сильним головним болем, слабкістю, розладами діяльності центральної нервової системи, спазмами гортані, паралічами.
    • Стафілокок проявляється частіше всього через 30-40 хвилин після споживання зараженої їжі. Блювання одразу стає практично безперервним, температура тіла підвищується різко. Характерними є слабкість, падіння артеріального тиску та відсутність діареї (зустрічається усього у 35-40% такої токсикоінфекції).
    • Ознаки харчового отруєння протеями характеризуються діареєю та коліками, часто підвищується температура тіла. Симптоми розвиваються швидко, проте, так само швидко і стихають (1-2 дні).
    Прояви харчової токсикоінфекції, харчового токсикозу є основою діагностичної інформації для лікаря, оскільки бактеріологічні дослідження не завжди дозволяють виявити істину причину — збудник. Це пояснюється специфікою бактеріологічного матеріалу — блювання або калу, адже у них, окрім шуканого мікроорганізму, міститься маса “рідних” для організму умовно-патогенних бактерій, серед яких і ховається провокатор отруєння

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Поняття про біогельмнти, геогельмінти та їх профілактика