15 05 2020 Тема: Медичні огляди та їх значення. Вимоги дорежиму праці.Обов'язки та відповідальність за дотримання санітарних правил

  Гігієна праці — це профілактична медична дисципліна, що вивчає вплив трудо-вого процесу і навколишнього виробничого середовища на організм працівників з метою розробки санітарно-гігієнічних та лікувальнопрофілактичних заходів, спрямованих на створення найбільш сприятливих умов праці,забезпечення здоров'я та високого рівня працездатності людей.  Предметом гігієни праці є: 
 1.  Вивчення трудових процесів і фізіологічних змін, що ними зумовлені й ви-никають в організмі особи, яка працює; вивчення працездатності людиниі, розробка фі-зіологічних основ раціонального режиму праці та відпочинку.  
2.  Вивчення впливу фізичних та хімічних факторів виробничого середовища, а також виробничих процесів, устаткування і матеріалів на організм працівників з метою розробки гігієнічних заходів щодо усунення несприятливих наслідків на стан здоров'я. 
 3.  Вивчення стану здоров'я і захворюваності працівників, які в умовах своєї про-фесійно-виробничого діяльності зустрічаються з різними несприятливими факторами, для профілактики професійних захворювань.  На основі вивчення особливостей виробничого середовища і його впливу на орга-нізм працівників гігієна праці розробляє гігієнічні вимоги до раціонального використання обладнання, гігієнічні норми і правила в галузі оздоровлення умов праці, будови та утри-мання промислових підприємств; заходи особистої гігієни; пропозиції щодо раціональної організації умов праці та відпочинку.  Відповідно до завдань, гігієна праці використовує різноманітні методи дослідження: -  фізичні й хімічні методи - для дослідження умов праці на виробництві та оцінки ефективності оздоровчих заходів; -  фізіологічні методи - для дослідження змін в організмі, які виникають під впливом умов і характеру праці; -  клініко-статистичні та санітарно-статистичні методи - для вивчення стану здоров'я та захворюваності працівників. Застосовують також експериментальні (лабораторні) фізичні, хімічні, біохімічні, патоморфологічні, токсикологічні, психологічні та інші методи дослідження.  Гігієна праці поділяється на такі основні розділи:
  – фізіологія праці;
 – промислова гігієна і медицина; 
– промислова токсикологія; 

На підприємствах громадського харчування повинні працюва­ти тільки здорові люди. При влаштуванні на роботу вони мусять обов'язково пройти медичний огляд і дослідження на бацилоносійство, глистоносійство. Хворі на активну форму туберкульозу, киш­кові інфекції (дизентерія, черевний тиф), шкірно-венеричні захво­рювання, гнійничкові та деякі інші захворювання, наприклад СНІД, актиномікоз, не допускаються до роботи з харчовими продуктами. Медичний контроль за станом здоров'я проводять періодично за­лежно від характеру дослідження. Так, обстеження на наявність туберкульозу (флюорографія) здійснюють 1 раз на рік, а в дитячих і родильних відділеннях та лікарні - двічі на рік. Інші дослідження проводять у строки, які встановлені місцевою санітарно-епідеміч­ною станцією. Результати досліджень заносять в індивідуальні медичні книжки. Хворих і виявлених бацилоносіїв необхідно не­гайно усунути від роботи до повного видужання, підтвердженого лабораторно. Дотримання правил особистої гігієни працівниками харчових підприємств і торгівлі є важливою умовою для профілак­тики ряду інфекційних захворювань і харчових отруєнь. 

Санітарний одяг працівників громадського харчування пови­нен складатись із халата або куртки, фартуха, косинки чи шапочки, нарукавників. На промислових харчових підприємствах треба вида­вати спеціальне взуття, штани і комбінезон. Санітарний одяг ши­ють, як правило, із білої бавовняної або лляної тканини, яка легко переться і повинна прикривати весь домашній одяг. Санітарний і особистий одяг зберігають в індивідуальних шафах. 
Для миття рук у кожному виробничому цеху повинен бути умивальник з холодною і гарячою водою, а також мило І чистий рушник. На підприємствах, які мають душові установки, працівни­ки перед роботою миються під душем гарячою водою з милом. Нігті повинні бути коротко обрізаними, волосся - гладенько причесаним і заправленим під ковпак чи косинку. 
Перед відвідуванням убиральні санітарний одяг слід знімати. Після відвідання - обов'язково миють руки з милом і дезінфікують 0,2 % розчином хлорного вапна або знезаражують променями вста­новленої в тамбурі лампи БУВ. Приймати їжу і курити у виробни­чих цехах не дозволяється.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Поняття про біогельмнти, геогельмінти та їх профілактика