22.11..2022р.Тема: Поняття та правила про особисту гігієну. Обов'язки та відповідальність за дотримування санітарних правил.Медичні обстеження.

 Недотримання кухарем правил особистої гігієни часто є причиною багатьох випадків харчового отруєння в закладах громадського харчування. Тому власникам закусочних, кафе і ресторанів необхідно встановлювати постійний контроль за тим, щоб працівники дотримувалися санітарні норми і з усією відповідальністю ставилися до процесу приготування їжі.

:Основні  правила особистої гігієни кухаря

Щоб уникнути негативних наслідків і не допустити харчового отруєння в закладі громадського харчування, кухар повинен дотримуватися правил особистої гігієни.

  • Працівник кухні повинен ретельно мити і висушувати руки перед тим, як приступити до роботи з продуктами. Процедуру миття рук слід повторювати регулярно протягом усього робочого дня.
  • Витирати руки потрібно чистим рушником, одноразовими паперовими серветками або висушувати під сушаркою. Не варто використовувати для цих цілей ганчірки, фартух і пр.
  • Кухареві заборонено на робочому місці жувати жуйку, вживати їжу в процесі приготування їжі. Для обіду кухарям повинно бути відведено окреме місце на кухні.
  • Під час приготування їжі не можна кашляти або чхати над продуктами.
  • Кухар зобов’язаний носити чисту захисний одяг (кітель, штани, фартух, ковпак, рукавички та ін).
  • Кухарям заборонено зберігати запасний одяг та інші особисті речі (включаючи мобільні телефони) поблизу місця зберігання і приготування їжі. Для особистих речей повинно бути відведено спеціально місце (роздягальня, особистий шафка тощо).
  • Довге волосся у кухарів повинні завжди бути зав’язаними і перебувати під ковпаком.
  • Нігті повинні бути короткими.
  • Варто уникати носіння ювелірних прикрас.
  • Якщо у кухаря є невелика ранка (поріз, опік тощо), яку він отримав напередодні чи в процесі робочого дня, її потрібно повністю закрити пластиром.
  • На кухні робота з продуктами повинна відбуватися виключно в одноразових гумових рукавичках, які слід міняти якомога частіше.
  • Якщо під час робочого дня кухар відчув нездужання, він повинен відразу ж повідомити про це керівництву, щоб запобігти можливому розповсюдженню вірусних та інфекційних захворювань всередині закладу.

    Медичні обстеження

    Санітарні вимоги та особиста гігієна кухаря – речі невід’ємні один від одного. Так, працівник кухні завжди повинен стежити не тільки за тим, як він вимив руки або в яку сторону чхнув, але і за загальним станом свого здоров’я.

    Згідно російським нормам, кухарям необхідно:

    • 1 раз на рік проходити обстеження на предмет підтвердження чи відсутності таких захворювань, як сифіліс, туберкульоз, черевний тиф, різних кишкових інфекцій;
    • 2 рази в рік проходити обстеження на предмет підтвердження чи відсутності гонореї, різних венеричних та дерматологічних захворювань.

    Дані про проходження оглядів і консультацій повинні заноситися в особисту санітарну книжку. Всі ці заходи необхідні для того, щоб запобігти виникненню епідемій і поширення серйозних інфекційних захворювань.

  • Особиста гігієна — це зведення правил, які допомагають підтримувати здоров’я, а також оберігають людину від хвороб, передчасної старості і смерті. Розділ науки гігієни, званої особистою гігієною, це правила про те, як поводитися зі своєю шкірою, зубами, статевими органами і тими предметами, які оточують нас у побуті.

     Обов’язково особиста гігієна не обходить і правильне харчування, розпорядок дня, психічний стан. Якщо Ви їсте здорову їжу, займаєтеся спортом і навіть обливаєтеся зранку холодною водою, то все це ,безперечно, покращує загальний стан вашого організму, підвищує імунітет, продовжує життя. Особиста гігієна — це невід’ємна частина загальнолюдської культури. Саме дотримання правил особистої гігієни усвідомлено і відрізняє кожного з нас від тварин.

     Гігієна шкірного покрову

    Одним з найважливіших постулатів особистої гігієни є догляд за шкірним покривом. Це необхідно робити не тільки для привабливого зовнішнього вигляду, але і для здоров’я. Шкіра є одним з найбільших органів в людському тілі. Причому шкіра ще по кількості виконуваних функцій стоїть на одному з найперших місць в організмі. Так, шкіра відповідає за терморегуляцію, через неї в організм потрапляє кисень, через шкіру в кров потрапляють поживні речовини, шкіра — це найважливіший з органів чуття.

    У здорової людини шкіра чиста і гладка. Поява на шкірі будь-яких прищів, почервонінь або виразок говорить про неблагополуччя всього організму. Тому необхідно постійно стежити за станом своєї шкіри. Щодня приймайте теплий душ з використанням жорсткої мочалки і мила. Не носіть брудну і не прану натільну білизну. Не намагайтеся самостійно розкривати нариви або тиснути вугри. Вибирайте білизну та одяг з комфортних матеріалів. Це може бути не обов’язково чистий бавовна, багато сучасні матеріали не поступаються бавовні за всіма параметрами. Виходячи на сильний мороз, надягайте рукавиці і обробляйте відкриті ділянки шкіри спеціальними жирними кремами.

     Гігієна шкіри обличчя

    Окрема розмова про гігієну шкіри обличчя. Тут все дуже індивідуально. Залежно від типу шкіри та віку слід підбирати і засоби по догляду за нею, і спосіб догляду. Так, наприклад, найпростіше доглядати за нормальною шкірою обличчя. Але це досить велика рідкість. З віком шкіра найчастіше стає сухою. Жирну шкіру не слід мити гарячою водою. Це ж стосується і жирного волосся. Гаряча вода, як правило, має властивість стимулювати вироблення шкірного сала. Тим, у кого суха шкіра слід оберігати її від впливу та холоду, і спеки. Важливо зволожувати суху шкіру, тому що в’яне вона швидше.

     Гігієна порожнини рота

    Гігієна порожнини рота — це дуже важливий компонент особистої гігієни.

    Якщо зуби Ваші не в порядку, то страждає весь організм. За наявності в роті

    вогнищ карієсу, при пародонтиті або пародонтозі інфекція легко поширюється і в носові пазухи, і в мигдалини, і в нирки. Тому регулярно двічі на день чистіть зуби. Для цього використовуйте відповідну для себе зубну пасту і щітку. Якщо у Вас немає можливості почистити зуби після чергового прийому їжі, пополощіть рот хоча б чистою водою. Бажано видалити залишки їжі з використанням зубної ниточки або зубочистки. Один раз на шість місяців слід відвідувати стоматолога.

     Гігієна волосся

    Особиста гігієна неможлива без гігієни волосся. Мийте волосся так часто, як необхідно для утримання їх в чистоті. Тільки важливо підібрати шампунь.

    Якщо волосся у Вас настільки жирні, що їх необхідно мити щодня, знайдіть саме шампунь для щоденного використання. Не розчісуйте волосся мокрими, не використовуйте для цього металеві гребінці. Якщо Ви робите зачіску «хвіст», не користуйтеся аптекарськими гумками. Вони занадто сильно стягують волосся.
    Особиста гігієна і Ваше харчування — це два поняття, які не можуть існувати одне без одного. Який здоровий спосіб життя може бути, якщо людина харчується локшиною швидкого приготування або бутербродами. Тому, дотримуючись гігієни харчування, Ви також вносите внесок у скарбничку свого здоров’я і довголіття.


    Керівники підприємств зобов'язані забезпечити:

    - необхідні умови для дотримання санітарних правил і норм при обробці сировини, приготуванні виробів з метою випуску продукції, безпечної для здоров'я людей;

    - наявність особистих медичних книжок у кожного працівника з відміткою про проходження періодичних медичних обстежень;

    - проведення занять з вивчення санітарних правил з вступниками на роботу, а також щорічної перевірки санітарно- гігієнічних знань персоналу з відміткою про здачу санмінімуму в особистій медичній книжці
    - вибіркову перевірку санітарно-гігієнічних знань на робочих місцях і повторне вивчення з прийняттям заліків при виявлені порушення санітарних вимог або за відсутності необхідних знань;

    - наявність санітарної та форменого одягу відповідно до діючих норм, її регулярну централізоване прання і лагодження;

    - наявність достатньої кількості виробничого інвентарю та інших предметів матеріально-технічного оснащення;

    - проведення заходів з дезінсекції та дератизації згідно з договором з дезвідділення;

    - проведення додаткових профілактичних заходів за епідеміологічними показниками;наявність на підприємстві журналу щоденних оглядів на гнійничкові захворювання;

    - наявність аптечок для надання першої медичної допомоги та їх своєчасне поповнення;

    - організацію санітарно-освітньої роботи (семінари, бесіди , лекції).

    Відповідальність за загальний санітарний стан підприємства, за дотримання санітарного режиму і допуск до роботи осіб, які не пройшли медичне обстеження і не здали санмінімуму, за створення умов, необхідних для виконання працівниками правил особистої гігієни, забезпечення роботи з контролю за якістю сировини, що надходить і випускається несе керівник підприємства.Відповідальність за дотримання правил прийому продовольчих товарів, належне санітарне утримання складських приміщень, дотримання умов і термінів зберігання продуктів на складі несе завідуючий складом (комірник).

    Відповідальність за якість прийнятих на виробництво продуктів, дотримання технологічних, санітарних вимог при виробів, а також за якість і терміни реалізації готової продукції несе завідувач виробництвом.

    Відповідальність за стан робочого місця, виконання правил особистої гігієни, виконання технологічних і санітарних вимог на своїй ділянці несе кожен працівник підприємства.

    Контроль за якістю сировини, що випускається, дотриманням технологічних і санітарно-гігієнічних вимог здійснюється територіально-галузевими санітарно-технологічними харчовими лабораторіями та відповідними службами вищестоящих органів.

    Постійний контроль за виконанням санітарних вимог на підприємствах з виробництва хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів покладається на адміністрацію підприємства, а періодичний контроль покладається на місцеві органи Держсанепіднагляду. При проведенні санітарного контролю необхідно складати акт обстеження, схема написання якого дана нижче .

    Комментарии

    Популярные сообщения из этого блога

    Поняття про біогельмнти, геогельмінти та їх профілактика