08.03.2023р. Тема: Характеристика машин для обробки овочів та картоплі на підприємствах харчування, їх класифікація.
На підприємствах харчування використовується велику кількість овочів (картопля, морква, буряк, капуста та ін.), первинне обробляння проводиться за такою технологічною схемою: сортування, миття, обчищання, дообчищання, сульфітація (для картоплі), нарізування. Всі ці процеси, за винятком дообчищання, виконують машини та механізми. Кількість машин і механізмів залежить від потужності підприємств. Як правило, на невеликих підприємствах установлюють картоплечистки та машини для подрібнювання овочів (овочерізки). На великих переробних підприємствах є ще машини для сортування овочів та їх миття.
Для обробки овочів використовують такі види машин:
1. Картоплеочисні;
2. Овочерізальні;
3. Протиральні.
Призначення
Картоплечистки призначені для очищення бульб і коренеплодів. Обчищаються у них овочі шляхом тертя продукту об жорсткі деталі машини. Цей спосіб очистки називається механічним.
Найбільше розповсюдження має механічний спосіб очищення у машинах періодичної і неперервної дії. До машин періодичної дії відносяться: КА – 150М, КА-350, типу МОК: МОК-16, МОК-125, МОК-250, МОК-400. Їх використовують на малих і середніх підприємствах. До машин неперервної дії належить КБА-600М, що працює на великих підприємствах харчування та на плодоовочевих базах в поточних лініях обробки коренеплодів. Вони відрізняються габаритами, потужністю електродвигуна та продуктивністю (табл. 1).
Таблиця 1. Технічна характеристика картоплечисток
Модель | МОК-125 | МОК-250 | МОК-400 | МОК-200 | КБА-00М | УММ-5 |
Продуктивність, кг/год. | 125 | 250 | 400 | 1200 | 600 | 40-50 |
Маса одночасно завантажувального продукту, кг | 6-7 | 11-12 | 20-22 | 20-80 | 2-3,5 | |
Потужність електродвигуна, кВт | 0,4 | 0,6 | 1,1 | 3,75 | 3,0 | 0,45/0,6 |
Маса, кг | 85 | 105 | 155 | 430 | 480 | 14,5 |
Загальний вигляд | Дисковий робочий орган із хвилеподібною поверхнею | У розрізі |
Машина для очищення картоплі МОК – 150 (МОК – 300): 1 – станина; 2 – електродвигун; 3 – клинопасова передача; 4 – зливний патрубок; 5 – лопаті; 6 – металевий диск; 7 – абразивний диск; 8 – розвантажувальний люк; 9 – металічний циліндр з отворами; 10 – завантажувальний отвір; 11 – ніпель; 12 – робоча камера; 13 – хвиля; 14 – вертикальний вал; 15 – підшипник; 16 – зливний шланг
Принцип дії картоплеочисних машин МОК – 150 (МОК – 300)
Ввімкнути двигун. Відкрити вентиль на водопроводі. Овочі під дією власної маси падають у камеру обробки на тертковий диск. У процесі зіткнення овочів з жорстким диском шкірка здирається та змивається водою.
Найбільша продуктивність машин досягається під час обробки великої картоплі, а найменша – при обробці дрібних бульб. Пояснюється це тим, що поверхня зіткнення дрібних бульб з абразивною поверхнею менша ніж у великих бульб.
Будова | |
А - загальний вигляд | Б - розріз |
Картоплечистка безперервної дії КБА-600М: 1 – електродвигун; 2 – клинопасова передача; 3 – завантажувальний лоток; 4 – розвантажувальний лоток; 5 – станина; 6 – піддон; 7 – робоча камера
Принцип дії
Овочі безперервно подаються в робочу камеру, рухаються із секції в секцію по хвилястій поверхні роликів. У результаті інтенсивного перемішування овочів, тертя їх одні об одні та об абразивні поверхні роликів і стінок камери здійснюється обчищання їхньої поверхні.
Правила експлуатації картоплеочисної машини МОК-150, МОК-300, УММ-5 та дотримання вимог безпеки праці
Перед початком роботи
1. Перевірити санітарний стан машини: чистоту робочої камери; правильність закріплення дисків на робочому валу; справність дверцят, замка.
2. Підготувати машину до роботи: перевірити стан абразивного покриття робочої камери машини; закрити дверцята на замок; відрегулювати подачу води в робочу камеру; перевірити роботу машини на холостому ходу.
3. Підготувати картоплю (овочі) до очищення: відібрати потрібну кількість картоплі (овочів) згідно з технічним паспортом; промити овочі; відкалібрувати овочі.
Під час роботи
1. Увімкнути електродвигун та завантажити певну кількість картоплі (овочів):
в МОК-150 норма завантаження 6-7 кг;
в МОК-300 норма завантаження 11-12 кг;
в УММ-5 норма завантаження 2-3,5 кг.
2. Виконати очищення картоплі, завершуючи процес тоді, коли з картоплі буде знята вся шкірка (2-4 хв.).
3. Розвантажити картоплю: перекрити подачу води; відкрити дверцята розвантажувального пристрою машини.
Після закінчення роботи
Виконати санітарну обробку машини: промити робочу камеру на холостому ходу; вимкнути машину, від’єднати від електромережі; протерти сухою тканиною зовнішню частину корпуса.
Таблиця 2. Можливі несправності під час роботи машини (картоплечистки) та способи їх усунення
Несправності | Причини | Способи усунення |
1. При натисканні кнопки «пуск» двигун не запускається. | 1. Обрив ланцюга управління. 2. Вимкнено автоматичний запобіжник. | 1. Знайти та усунути обрив. 2. Натиснути кнопку автоматичного запобіжника. |
2. При вмиканні електродвигун не запускається, чути гул, через декілька секунд вимикається автоматичний запобіжник. | 1. Перевантаження електродвигуна через заклинення в приводній частині машини. 2. Обрив однієї з фаз ланцюга живлення обмоток двигуна. | 1. Вивантажити овочі з робочої камери, перевірити легкість обертання робочого органа. 2. Перевірити ланцюги живлення обмоток двигуна, усунути обрив. |
3. Протікання води через ущільнювальні дверцята розвантажувального пристрою. | 1. Порушено щільність закриття дверцят. 2. Спрацьована ущільнювальна прокладка. 3. Надмірна подача води в робочу камеру. | 1. Відрегулювати щільність закриття дверцят. 2. Замінити ущільнювальну прокладку. 3. Відрегулювати (зменшити) подачу води вентилем на водопроводі. |
4. Не зливається вода та скупчуються відходи у робочій камері. | 1. Засмітився зливний патрубок. | 1. Прочистити отвір зливного патрубка. |
5. Двигун працює, але робочий орган пробуксовує, не обертається або обертається повільно. | 1. Слабий натяг паса передачі. 2. Перевантаження машини овочами. | 1. Натягнути пас за допомогою гвинтів натягу. 2. Зменшити завантаження машини. |
6. Очищення овочів відбувається повільно, відсоток відходів перевищує норму. | 1. Сильно забруднені овочі. 2. Недостатня подача води в робочу камеру. 3. Перевантаження робочої камери. Зносилися абразиви. | 1. Промити овочі. 2. Збільшити подачу води в робочу камеру. 3. Зменшити одноразове завантаження овочів. Замінити абразиви. |
Комментарии
Отправить комментарий