22.03. 2023 р. Тема : Машини та механізми для нарізання сирих овочів.Призначення,їх будова,принцип роботи, правила експлуатації з дотриманням технічних вимог безпеки праці.Можливі проблеми під час роботи.
Овочерізальні машини призначені для нарізання як сирих, так і варених овочів. Овочерізки для сирих овочів встановлюють в овочевих, холодних та гарячих цехах, а для варених – лише в холодному. Як правило, вони виконують лише просту нарізку, хоча є машини для фігурної нарізки овочів. Нарізані овочі використовують для приготування перших та других страв, різного роду салатів та вінегретів.
Залежно від принципу роботи овочерізки бувають: дискові, роторні, пуансонні і з комбінованими робочими органами.
Таблиця 3. Технічні характеристики овочерізальних машин
Модель | СL20 | СL25 | СLЗО | СL50 | СL55 | СL60 |
Продуктивність, кг/год. | 60...80 | 60...80 | 80...120 | 120...200 | 150...400 | 400 ...900 |
Швидкість обертання електродвигуна, об/хв. Потужність, кВт | 1500 0,5 | 1500 0,5 | 375 0,5 | 375 0,5 | 375 0,75 | 375/750 1,5 |
Напруга, В Габаритні розміри, мм: довжина ширина висота | 220 300 300 560 | 220 320 300 740 | 220 320 320 740 | 220/380 300 360 590 | 220/380 840 380 300 | 220/380 1040 600 350 |
Маса, кг | 11 | 14 | 15 | 15 | 35,7 | 58 |
Машина МРО – 50-200 для нарізування овочів
Будова
А – загальний вигляд Б – розріз
1 - корпус; 2 - ручний пристрій; 3 - штовхачі; 4 - кнопки керування; 5 - привідний вал; 6 - клинопасова передача; 7 - розвантажувальний лоток; 8 - корпус; 9 - гвинт; 10 - стакан; 11 - скидач; 12 - електродвигун; 13 - ножові диски
Робочі органи
• Два терткові диски для нарізування овочів соломкою з поперечним перетином 0,8 та 1,2 мм.
• Диск із серпоподібними ножами для нарізування овочів скибочками та шаткування капусти і цибулі.
• Два диски з плоскими ножами і гребінками для нарізування соломки та брусочків з поперечним перетином 3х3, 10х10 мм.
Тертковий диск являє собою тертку з отворами, кромки якої підняті відносно її площини та загострені.
Диск серпоподібного ножа має два плоскі ножі з криволінійними різальними кромками.
Диск комбінованого ножа має два відрізні ножі та дві ножові гребінки з прорізними ножами. Вони розміщені так, що кінці прорізних ножів входять у пази відрізних.
Ножі закріплені нерухомо, тому в машині товщина зрізу не регулюється. Диски з ножами кріпляться на валу за допомогою гайки. На передній стінці корпусу встановлено кнопки «Пуск» та «Стоп», а також блокувальний вимикач, який унеможливлює включення машини в роботу при незакріпленому бункері.
Принцип дії
Легким натискання штовхача на завантажені овочі ножі, які обертаються разом із диском, зрізають овочі послідовно шар за шаром, надають форму відповідно до встановленого ножа (соломка, брусочок, скибочка).
Нарізаний продукт видаляється з робочої камери і через завантажувальний отвір потрапляє в підставлену тару.
Правила експлуатації з дотриманням вимог безпеки праці
Перед початком роботи
1. Перевірити санітарно-технічний стан.
2. Необхідно перевірити правильність зборки, надійність закріплення робочого інструмента на валу, і механізму в цілому на приводі.
3. Перевірити роботу машини на холостому ходу.
4. Загрузку овочів слід проводити виключно при включеному приводі.
Під час роботи
1. Продукти в робочу камеру проштовхувати тільки за допомогою штовхача.
2. Перевірку, налаштування, огляд механізму, який вимагає часткового розбирання, проводити при виключеному електродвигуні і після повної його зупинки.
3. Категорично забороняється під час обертання ножа опускати руки в бункер, або поправляти овочі в ньому, а також вибирати з лотка кришки або часточки, що застрягли.
Після закінчення роботи
1. Виключити електродвигун і від’єднати від електромережі.
2. Розібрати машину, очистити від залишків продуктів, помити, висушити і змастити харчовим жиром.
Таблиця 4. Можливі несправності під час роботи машин (овочерізок) та способи їх усунення
Несправності | Причини | Способи усунення |
1. Диск важко приєднується. | Можливе забруднення робочого вала чи кріплення диска. | Очистити відповідні деталі. |
2. Кришка не фіксується. | Неправильне положення кришки. | Перевірити робоче положення та санітарний стан кришки і пазів. |
3. Продукт погано нарізається, поверхня овочів під час нарізання груба | Затуплені різальні кромки ножів робочих дисків. | Загострити різальні кромки. |
4. Нарізаний продукт неякісно подрібнюється та розвантажується. | 1. Ненадійне з’єднання робочих дисків із скидачем. 2. Переповнення приймального лотка-збірника. Засмічене розвантажувальне вікно. | 1. Вимкнути машину та надійно з’єднати робочі диски зі скидачем. 2. Своєчасно розвантажувати лоток-збірник. |
5. Машина зупиняється. | 1. Продукт занадто твердий (або заморожений). 2. Напруга в електромережі не відповідає технічним даним. 3. Пасова передача розтягнута. | 1. Не нарізати заморожені продукти. 2. Напруга повинна відповідати технічним вимогам паспорта. 3. Замінити пас в передачі. |
6. Мікроперемикач на натискній рукоятці та кришці не працює. | 1. Блокувальні пристрої забруднені. 2. Примусово заблоковані пристрої. | 1. Очистити блокувальні пристрої. 2. Звільнити мікроперемикачі від зайвих предметів. |
7. Машина не вмикається. | 1. Відремонтувати блокувальні пристрої. 2. Перевірити щільність штепсельного з’єднання. 3. Перевірити подачу напруги. |
Комментарии
Отправить комментарий